Hovedpine Migræne

Behandling foregår på:

 

Afdeling Godthåbsvej Tlf. 38 19 83 50

Afdeling Rosenørns Alle Tlf. 35376100 (manuel fysioterapi)


 

Når alle hovedpinesygdomme samles under et har 96 % af befolkningen oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv. Heraf er de fleste kvinder, specielt når det gælder migræne. De fleste hovedpineproblemer skyldes spænding eller migræne. Hovedpine kan også skyldes tandproblemer, væskemangel, jernmangel, depressioner, dårligt syn, forhøjet blodtryk, feber, alkohol, medicin eller tilsætningsstoffer.

 

Spændingshovedpine

 • Konstant, dump vedholdende smerte i mild til moderat grad.
 • Føles ofte som et spændebånd om hovedet.
 • Smerten føles ofte i begge sider at hovedet.
 • Ømhed i nakke- og tyggemuskulatur kan forekomme.
 • Varighed fra en time til flere dage.
 • Smerterne forværres typisk ikke af fysisk aktivitet.
 • Ledsages ikke af kvalme og/eller opkastninger.

 

Migræne

 • Kommer i anfald.
 • En pulserende/dunkende smerte af moderat til svær grad.
 • Smerten er ofte begrænset til den ene side af hovedet.
 • Ofte følger kvalme og/eller opkastning med smerten.
 • Overfølsomhed overfor lyd og lys ses ofte.
 • Anfaldsvarighed fra 4-72 timer.
 • Aura-symptomer (se nedenfor) kan forekomme.

 

Hvad kan årsagen til spændingshovedpine være?

Spændinger i kæbe-nakke, -pande, og tændingsmuskler, kan være årsag til hovedpine. Det kan overanstrengelse og psykiske spændinger også. Det er velkendt at forkerte arbejdsstillinger kan give muskelspændinger, som medfører hovedpine. Spændingshovedpine kan også udløses af angst, depressioner, tand- og bideproblemer, anstrengte øjne samt slag i hovedet.

 

Hvad kan årsagen til migræne være?

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor migræne opstår, men man mener at smerten kommer, fordi blodkarrene til hjernen udvider sig. Flere faktorer kan udløse et migræneanfald, det gælder f.eks. stress, alkohol, menstruation, p-piller, sult, for lidt eller for meget søvn.

 

Tre ud af fire migrænepatienter er kvinder. Det forholder sig måske sådan, fordi der er en sammenhæng med kvinders hormonbalance. Migræneanfald ses sjældnere hos gravide kvinder og hos kvinder efter overgangsalderen.

Migræne kan være ledsaget af aurasymptomer som regel inden selve hovedpinen starter. Aurasymptomer er f.eks. lysende eller mørke pletter i synsfeltet, flimrende zigzag striber, føleforstyrrelser i ansigtet, fingre eller en arm, taleforstyrrelser eller sjældnere lammelser. Alle aurasymptomer er forbigående, starter gradvist og varer typisk under en time.

 

Når børn har hovedpine

Hovedpine forekommer også hos børn, men det er ofte et overset problem. Det hænger sammen med at børn har svært ved præcist at give udtryk for deres symptomer. Undersøgelser tyder på at børn i skolealderen har hovedpine næsten lige så ofte som voksne. Børn kan have hovedpine af nøjagtig samme årsager som voksne. Ofte er det dog stress, sult eller søvnforstyrrelser, der er årsagerne. Hvis barnet klager over hovedpine, og hovedpinen måske er ledsaget af appetitløshed, og eventuelt kvalme og opkastning, bør man være opmærksom på, at det kan være migræneanfald. Tidligere anfald af migræne i familien kan også give anledning til mistanke om migræne hos barnet. Børn der har hovedpine skal lige som voksne behandles og det er en god ide at rådføre sig med lægen. Børn under to år skal altid behandles efter lægens anvisning.

 

Hovedpine skema

Til at finde et muligt mønster i hovedpine problemet, har klinikken lavet et hovedpine-skema som kan være med til at finde årsagen. Kan der umiddelbart ikke findes en årsag, så kontakt klinikken.